2013. július 8., hétfő

Fecskék

Füsti fecskék

A napokban már kirepültek az idei fecskék is.
N.acsádon, a háznál sikeresen költött ismételten egy fecske pár, idén 4 fiókát neveltek fel.
A kirepült fecske'fiak a házhoz bejövő telefon-, ill. villanydrótokon ücsörögnek, a környék többi fecskéjével egyetemben. Így összesen 22 fecskét számláltam meg a hétvégén a ház körül.
Közülük kb. 8 egyed lehetett felnőtt (adult), a többi még a fiatal (immatur) kategóriába sorolandó...

A füsti fecske (Hirundo rustica) a hazánkban előforduló 4 fecskefaj közül talán a legelterjedtebb, de minden bizonnyal a legismertebb.

Az ember közelségéhez szokott madarakat már messziről könnyű felfedezni; gyors mozgásuk, jellegzetes "vit" hangjuk, és az épületek falán felépített sár-fészkük elárulja a jelenlétüket.
Az áprilisban megérkező madarak gyorsan munkába állnak, felújítják tavalyi fészküket, megkezdik a kotlást. A fiókák júliusban repülnek ki, ám egy ideig szüleik gondoskodását élvezik még; a közeli fákra, vezetékekre kiülve várják a legyeket, szúnyogokat.
A fiatal madarak könnyen megkülönböztethetőek a felnőtt példányoktól, míg azok tollazata élénk, ill. farktollaik hosszúak; az imm. madarak színezete fakó, a szélső farok tollaik rövidek.

Kihasználva a kínálkozó alkalmat, igyekeztem pár képet készíteni, amiben jó használatot nyújtott a vezetékekhez közeli cseresznyefa is...
 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése