2015. január 8., csütörtök

Somló

2014. 12. 31.

Begy-nézőben

Az év utolsó napján Angival, Mátéval és Petivel nekiindultunk a somlói várhoz. Havasi szürkebegy-nézőbe. Időben, még a szép reggeli fényekben kapaszkodtunk fel a hegyre; gyönyörű, igazán szemet-kápráztató volt minden. Hét-ágra sütött a nap, szép fehér volt a táj, régen sétáltam már ilyen csodás téli tájon.
A romoknál ugyan pár perc eltelt, mire megtaláltuk a területen lévő 3 példányból az egyiket, de megérte. Először találkozhattam eme tipikus magashegységi fajjal. Hozzánk legközelebb az Alpokban és a Kárpátokban költ, csupán a téli kóborlása idején jut el hazánkba. Ilyenkor kopár, sziklás területeken tűnik fel, gyakran kőbányáknál, váraknál.
Szóval 1 példányt sikerült "kézre keríteni", de panaszra igazán nem lehetett okunk. Nyugodt, bizalmas természetének hála, bátran fotózhattuk:



Havasi szürkebegy (Prunella collaris)

A sziklarepedések-kőkibúvások között élő madárfaj zömmel rovarokat, a téli időszakban magokat fogyaszt. Olykor a kövek közt, máskor a sík terepen keresgél élelem után, mint ezt megtapasztalhattuk. Mindenki legnagyobb örömére:
Csipet-csapat...


A begy' mellett -természetesen- más fajokra, de ha nagyon pontos akarok lenni, minden élőlényre figyeltünk. A környező magas kőris és kocsánytalan tölgyfák idősebb példányain nagy fakopáncsok, fekete harkályok, (és a listámat gyarapító) 2 hamvas küllő is látogatást tett. Több csuszka, széncinege hallatta hangját az erdőben; miközben a Somló környéki légtérben hollók és két csapat nyári lúd repült keresztül.
Igazán remekül zártuk a 2014es évet.
Ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése