2015. október 21., szerda

Tömörd

2015. 10. 18.

Tömördi Madárvárta

Egy ideje emlegettük a már e Vas megyei gyűrűzőállomás-meglátogatásást; így  Csabival, Alexával és Mátéval nekiindultunk négyen ennek a vasárnapi programnak. Viszonylag hamar, már az első szedésre kint is voltunk. A délelőtti órákban, "nehezítésként" egy kisebb csapat óvodás-csoporttal osztozkodtunk a madarakban. De délután kiteljesedett a program, ennek értelmében (és Csabi ismeretségének hála), már kvartettünkre bíztak egy-egy hálósor ellenőrzését. 

Ellenőrzés...

Az elmúlt napokhoz képest nagyon szép; szél-, esőmentes idő sikerült kifognunk; és a madarászszerencse' is mellénk állt, hiszen volt fogás bőven. Átlagosan 20-30 madárnál egyszer sem hoztunk be kevesebbet.
A fajok tekintetében ismét nagyon pozitív mérleg mutatkozott. Összeszámolva az aznap gyűrűzött fajokat, 24 madárfaj kerülhetett fel a listánkra. Pár érdekesebb fajt, emléket megemlítenék:

Nem rejtett titkom volt; hogy ha ellátogatunk Tömördre látok majd, sőt fogunk majd királykákat. Sárgafejűvel sikerült már találkoznom, de szerencsénkre a listámra újonnan felkerülő, tüzesfejű királyka 2 példánya is a hálóba akadt.
Tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus)

Sárgafejű királyka (Regulus regulus)

A pintyfélék képviseletében is volt érdekesség. A már általam is kézben tartott meggyvágó, zöldike, erdei pinty mellett; egy téli vendég, azaz a csíz is megkapta a maga fémgyűrűjét.
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes)

Erdei pinty (Fringilla coelebs)


Csíz (Carduelis spinus)

Fajok, melyek a hálóba kerültek; de nem sikerült lefényképezni őket: kis poszáta, csuszka, ökörszem. Inkább csatolok pár másikat:
Énekes rigó (Turdus philomelos)

Őszapó (Aegithalos caudatus)

Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Barátcinege (Parus palustris)

Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita)

Érdekes fajok, melyek nem mindig akadnak a hálóba (legalábbis amikor én ott vagyok). Szóval rögtön az egyik személyes új kedvencemmel az erdei szürkebeggyel kezdem. A tüzesfejű királykához hasonlóan, egy új faj számomra. Sikerült 1 példányt nekem is kiszedni a hálóból; fain' kis madár.
Hegyi fakusz, réti pityer. Szintén nem fogtam őket még a kezemben:

Erei szürkebegy (Prunella moduralis)

Hegyi fakusz (Certhia familiaris)

Réti pityer (Anthus pratensis)

A végére a nagyobb termetű fajok maradtak. Mind a két madárfaj egy-egy példányát négyesünk' szedte ki a hálóból; jó volt a csapatmunka. 
Szajkó (Garrulus glandarius)

Fekete harkály (Dryocopus martius)

Összességében szép, élményekkel teli napot tölthettünk el Tömördön. Egy újabb remek program van a hátunk mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése