2016. október 9., vasárnap

EMN

2016. 10. 02.

Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéje minden évben Európa-szerte megmozgatja a madárbarátokat. Ennek megfelelően Magyarországon is megrendezik megyénként akár több helyszínen is a megfigyelést, adott esetben a gyűrűzést.
Szóval a Szélmezei-horgászatvaknál mi is megcsináltuk ezt a kis programot. Legalább 25 résztvevővel, 154 meggyűrűzött madárral egy szép, igazi őszies vasárnapot töltöttünk el. A megfigyelt madarak száma a 10.000 felettit is elérte, mondjuk ez főleg a hajnalban kihúzó seregélyek miatt mondható el. Továbbá nagy számban láthattunk még vonuló örvös galambokat, ill. a nádas élővilágának megfelelő, min. 100 barkóscinegét /melyek közül 84re gyűrű is került. Még pár érdekesebb faj, amit sikerült látni, hallani: jégmadár, üstökös réce, fehér gólya, guvat, nagy őrgébics.
Na de az igazi elfoglaltságot a gyűrűzés jelentette. A háló-állítás után egyből rengeteg madarat sikerült megfognunk: egy nagy csapat barkóscinege került a hálóba. Bőszen szedegethettük ki őket. Pár függőcinege, kék és széncinege, ill. 1 fenyvescinege is sikeresen meg lett gyűrűzve; továbbá csilpcsalpfüzikék, vörösbegyek, foltos és cserregő nádiposzáták, nádisármányok. A szélmezői tavaknál mindig számíthat az ember fülemülesitkékre, idén legalább 7 példány akadt a "karmaink közé". 


Barkós cinege pár (Panurus biarmicus)

Függőcinege (Remiz pendulinus)

Függőcinege hím egy régi fészkével

Fenyvescinege (Periparus ater)

Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése