2017. június 26., hétfő

Hamvas rétihéják

2017. 06. 25.

Hamvasok' visszaellenőrzése

A múltkori Hamvas rétihéja Védelmi Tábor természetesen csak egy kiragadott dolog volt az egész éves tevékenységi körből. Akkor sikerült felfedezni pár revírt, ezen a hétvégén pedig visszaellenőriztük a helyeket, fészkelnek is e a madarak.
Szép számmal jelentünk meg a szombati napon, és így utólag sikeresnek is mondhatjuk a kirándulást. 3 helyszínt ellenőriztünk vissza, legalább 3 fészkelést jegyezhettünk fel, ill. több pár nélküli hímet figyelhettünk meg. 

"HRH-Munkacsoport"

A tikkasztó melegben azért voltak nehézkesebb percek, de azért ha sikerült valamit látni-hallani, akkor természetesen kicsit mindenki elégedett volt. A hamvas rétihéják tanulmányozása során, pl. arra az érdekes szokásra is következtettünk, hogy ilyen melegben a tojó még a zsákmánnyal érkező hím kedvéért sem hagyja el a fészket (vagy csak nagyon rövid ideig); ezzel is óvva a tojások/fiókák felmelegedését.
Hamvas rétihéja hím (Circus pygargus)

Ezeken a kiruccanásokon min., de valamikor többet is mint 3 órát ücsörgünk különböző megfigyelőpontokon, kilátóhelyeken. A Marcal-medencére jellemző fajok megfigyelésének egyik kitűnő formája is lehet ez a fajta stratégia. 
A ragadozók gyakran feltűnnek a légtérben: egerészölyvek köröznek a magasban, imbolyogva a föld felett barna rétihéják vadászgatnak. Néha áthúz egy gyors kabasólyom, vijjognak a vörös vércsék. Ahol vizesebb részek találhatók ott fehér és fekete gólyák vadászgatnak, néha felrebben egy-egy hófehér nagy kócsag
A természet hangját' az énekesek ( nádi-, réti-, és berki tücsökmadarak; énekes nádiposzáták),  a kakukkok, gyurgyalagok, sárgarigók adják. A magasabb fűből szólnak a haris-kakasok...
Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Fekete gólya (Ciconia nigra)

Kékbegy (Luscinia svecica)

Sakktáblalepke  (Melanargia galanthea)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése