2017. július 28., péntek

Rábapaty

2017. 07. 24.

Rábapatyi kavicsbányató

Csabi meghívására ellátogattam Vas megye egyik legjobb madaras területére. A Sárvártól nem messze lévő, felhagyott kavicsbányatavak remek élőhelyet nyújtanak a különféle vízi és partimadaraknak. Fövenyek, sekély vizű lapályok, mélyebb medrek.

Aznap 29 olyan madárfajt számoltunk össze, ami a vizes közeghez kötődik valamilyen szinten (fészkelés, táplálkozás), természetesen emellett jöttek-mentek más fajok is.
Kezdeném a vízi-szárnyasokkal.

Megfigyeltünk egy 6 tagú bütykös hattyú családot, sok tőkés récét, egy nagy csapat kontyos récét, ill. egy 10 fiókát vezető tojót. Üstökös réce is költ a területen, 6 egyedet számláltunk. A kis vöcskök mellett szárcsák, és vízityúkok szelték a vízfelszínt.
Kontyos réce (Aythya fuligula)

A limikólákat elég szép számú faj képviselte. A területen 4 gulipánnal, legalább 20 gólyatöccsel, sok kis lilével, bíbiccel, erdei és réti cankóval, 8 billegetőcankóval, 10 szürke cankóval, 2 pajzsos cankóval, 3 apró partfutóval, 2 sarlós partfutóval és 1 sárszalonkával találkoztunk. 
Gólyatöcs (Himantopus himantopus)

Sárszalonka (Gallinago gallinago)

Sarlós partfutó (Calidris ferruginea)

Sárgalábú és dankasirályok röpködtek a levegőben, megosztva azt a küszvágó csérekkel, füsti és partifecskékkel. Azt hiszem, az egyik legjobb fajom a fiatal küszvágók' voltak. Egészen a pelyhes fiókáktól a már röpképes fiatalokat is meglehetett figyelni, nagyon szép kis madarak.
Kiszúrtunk, örömömre a sok dolmányos varjú között 1 kormos varjút is. Új fajom.
A "maradék" fajok: törpegém, nagy kócsag, vörös és szürke gém, fehér gólya, egerészölyv, barna rétihéja, kabasólyom, vörös vércse, karvaly. 

Küszvágó csér (Sterna hirundo)

Partifecske (Riparia riparia)

Kabasólyom (Falco subbuteo)

A nap zárásaként átmentünk Sitke határába. Itt rendszeresen feltűnnek barna kányák. Sikerült nekünk is megfigyelni egy egyedet, legalább 100 holló társaságában. Egy bányához itt is benéztünk: gyurgyalagok, partifecskék és 2 búbosbanka tette fel az i'-re a pontot.
Köszönöm ezúttal is Csabinak a kalauzolást'...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése