2017. augusztus 31., csütörtök

Partimadarak

2017. 08. 23/28.

Nóráp-Rábapaty

Az aszályos nyárnak köszönhetően nem túl sok vízfolt lelhető fel, ill. a tavak is lassacskán leapadnak. Ezzel kiváló terepet nyújtva a vándorló partimadaraknak a kiszáradó tómedrek.
Először egy Nórápi kiruccanásról ejtenék pár szót.


Elég sok madárfaj tartózkodott a halastavon. Pár érdekesebbet kiemelnék, de főleg a szövegé lesz a szerep, mivel a madarak "lőtávon" túl tartózkodtak.
1 kis kárókatona ücsörgött a gyékénytorzsákon, miközben a vizet sok tőkés és csörgő réce szűrte át. A megmaradt víz felett 1 fiatal fattyúszerkő csapongott, néha feltűnt 1 barna rétihéja. A limikólákat több faj képviselte, a lemenő nap fényénél szépen végignéztem őket: bíbic, kis lile, réti cankó, erdei cankó, billegetőcankó, piroslábú cankó, füstös cankó, szürke cankó, tavi cankó, pajzsos cankó, sárszalonka.
Sárszalonka (Gallinago gallinago)

Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

Hangulat...

A második rész az elképzelések szerint egy Tömördi Gyűrűzőtáborban tett kirándulásról szólt - volna. Csakhogy nem a tervek szerint jött össze a dolog, mivel egy front kisodorta a madarakat. Szóval Csabival körbenéztünk, kiszedtünk pár madarat, de igazából 1 kerti gezén kívül nem is említenék meg semmit...
Hazafelé tartva megálltam Rábapatyon.

Itt már mozgalmasabban alakult a dolog. 7 kis kócsag fogadott pár nagy kócsag társaságában, bütykös hattyúk pihentek ez egyik zátonyon. Elég sok tőkés réce mutatkozott meg, néha sikerült kiszúrni egy-egy böjti récét, és kontyos récét is. A cankók itt is előkerültek: erdei~, billegető~, piroslábú~, füstös~, szürke~. 3 gólyatöcs mocorgott még a sárszalonkák között. Vonulnak a billegetők is, rengetek sárga és barázdabillegetővel találkoztam. Megérte megállni!
Kis kócsag (Egretta garzetta

Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Szürke cankó (Tringa nebularia) és Füstös cankó (Tringa erythropus)

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

Gólyatöcs (Hymantopus hymantopus)

Életkép...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése