2017. október 30., hétfő

Ősz-utó'

2017. 10. 30.

Somló - Kispodárpuszta

Az október utolsó pillanatait kihasználva, összebeszéltünk Csabival egy kis madarászatra. Nagy reményekkel nekiindultunk a napsütéses napnak, a találka a Somlónál volt kitűzve.

Ugyan az erős É-i szél néha igencsak megnehezítette a dolgunkat, de ez nem szeghette kedvünket a romnál való nézelődésnek. Felérkezésünkkor rögtön 1 öreg vándorsólyom jött be fölénk; de sajnos ezzel nem is tudott semmi vetekedni, főleg azért, mert nem is nagyon láttunk mást.
Szóval inkább próbáltam a napsütötte pillanatokat megörökíteni.

Vándorsólyom (Falco peregrinus)

A dobai Erdődy-kastély




Somlói hangulat... 

Egy kisebb séta megtétele után, nekiindultunk a következő állomásunknak: a Kispodárpusztai-halastónak.
Még napos időben sikerült odaérnünk, a szél nem tágított mellőlünk; ráadásul a nézelődés vége felé erősen beborult az ég is. Természetesen azért alaposan körbenéztünk a tavon, és környékén.
Legalább 500 tőkés réce, több mint 50 csörgő réce, 4 kontyos réce, 20 kormorán, 1 bütykös hattyú, 2 dankasirály és 1 bütykös ásólúd úszkált a leeresztett tó megmaradt vizében. A sekély vízállást sok nagy kócsag és szürke gém használta ki halfogásra, valamint 1 füstös cankó is keresgélt a fövenyen. A levegőben itt is megfigyeltünk 1 vándorsólymot, 4 egerészölyvet és 1 rétisast. A ragadozók rendesen átreptették a szárnyas-jószágokat', nézelődésben nem volt hiány. 2 kései seregély még ami említésre méltó; no meg az, hogy az eső miatt ki kellett hagynunk Nórápot.
De majd legközelebb...


Nagy kócsag (Egretta alba)

Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna)

Rétisas (Haliaeetus albicilla)

hangulat Amúri kagylóval (Sinanodonta woodiana)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése