2018. február 5., hétfő

Marcal-mente

2018. 02. 04.

Marcal-medencei etap'


Nikivel, Csabival és Mátéval elhatároztuk teszünk egy kört a kis Marcal-medencében. Alapos összebeszéléssel, már 8 óra környékén kint voltunk a területen; szerencsénkre gyönyörű napos, de még is hideg időt fogadott minket.
Csabi invitálására először a Celldömölk és Kemenesmihályfa közötti belvízfoltra néztünk rá, ahol több madarat is láttak mostanság. Ennek megfelelően 30 nagy lilik, 50 tőkés réce, 30 csörgő réce, 3 bütykös ásólúd és 16 bütykös hattyú volt a vízfolt környezetében. A lilikek' hamar arrább álltak, de a récék és ásóludak forgolódtak a területen. Nem is csoda, hiszen végignézhettük ahogy 1 héja igyekszik megszedni a vámot a csörgő récékből. A récecsapat egy része a levegőben próbált eliszkolni, míg akadt pár (talán sérült példány) melyek a víz alá buktak búvóhely gyaránt. A jó időnek hála a bíbicek is jelen voltak, közel 50 példány számláltunk meg, mielőtt továbbálltunk a következő helyszínre.

Tőkés és Csörgő récék

Csörgő réce tojó (Anas crecca)

Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna)

Héja (Acipitter gentilis)
 
Bütykös hattyú (Cygnus olor)
Egy érdekes, görbe nyakú példány

 Bíbic (Vanellus vanellus)

A helyszínek közé erdei fülesbagoly-telelőterületeket is beiktattunk. Így először Celldömölk belterületén, egy óvoda környéki fákat néztünk meg alaposabban. Itt csupán 1 erdei fülesbagoly nappalozott egy spirálfűz ágai közt. Nagyon érdekes, hogy mi tudatosan keresve, ill. helyismerettel rendelkezve (köszi Csabi) is nehezen láttuk meg a kitűnő mimikrivel megáldott éjszakai ragadozót. A rövid séta közepette még 1 nagy fakopáncs hímet, ill. 1 balkáni fakopáncs tojót is megvizsgálhattunk közelről, hiszen egy fán kopogtattak'.
A második fülesbaglyos állomás a kamondi kastélypark volt. Bekéretőztünk a parkba, majd rövidebb keresgélés után kiszúrtuk a ~30 egyedből álló nappalozó állományt. Az itt telelő fülesek' luc és jegenyefenyő ágai közt bújtak el a nappali világosság elől.

Erdei fülesbagoly (Asio otus) egy Spirálfűz ágai közt, Celldömölkről

Nagy fakopáncs hím (Dendrocopus major)

Balkáni fakopáncs tojó(Dendrocopus syriacus)

Erdei fülesbagoly (Asio otus)

Végül a nap legjobban várt területére érkeztünk, a Piriti-elöntésekhez. A sok téli csapadéknak hála rengetek víz van a medencében, így már most sok vízivad tartózkodott az elöntött réteken. A lúdalkatúakat 8 bütykös hattyú, összesen 1500 vadliba, és legalább 500 réce képviselte. A vadludak három leggyakoribb faja mind a területen tartózkodott: a csapatot 10% nyári lúd, 45-45% nagy lilik és vetési lúd alkotta. A vadkacsák listája: tőkés réce, csörgő réce, fütyülő réce, nyílfarkú réce. A bíbicek itt is jelen voltak: kb. 150 példány repkedett nagy csapatba tömörülve a levegőben. A másik nagy inváziós létszámban jelenlévő madárfaj a fenyőrigók-csapatai voltak; mind a legelőkön, mind az ágak között megtalálhatók az egész Marcal-medencében. 

Vetési lúd (Anser fabalis)

Fenyőrigó (Turdus pilaris)

Természetesen ilyen madártömeg mellett a ragadozók sem maradhatnak el. 1 kékes rétihéja hímet szúrtunk ki a távolban, felettünk több egerészölyv, holló keringett. Az általánosan előforduló vörös vércsék most is szitáltak a rétek felett. 1 karvaly előttünk vadászgatott fenyőrigókra és őszapókra, sikerült lencsevégre kapni a sunyiból' támadó ragadozót. A madarak "királya", 3 rétisas is előkerült, két adult és egy subadult példányt látcsövezhettünk meg a magasban. A ragadozók közé sorolható még az az 1 nagy őrgébics is, mely a medence dombjain oly gyakran megmaradó galagonya-bokron ücsörgött áldozatra várva.
Egerészölyv (Buteo buteo)

Karvaly (Accipiter nisus)


A nap összesítésével elkészülve 58 madárfaj kerülhetett fel a listára, melyek mellet mindenki kitűnően érezte magát - azt hiszem ezt bátran állíthatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése